De vraagprijs van je huis bepalen, hoe doe je dat?

Home » kennisbank » De vraagprijs van je huis bepalen, hoe doe je dat?

De vraagprijs van je huis bepalen, hoe doe je dat?

Een goede vraagprijs voor je woning bepalen is belangrijk om hem goed in de markt te zetten. Er zijn enkele zaken die je standaard mee kunt nemen in de bepaling, zoals de waarde van de verkochte huizen in de buurt en de WOZ-waarde van je woning. Maar ook kennis van de woningmarkt is essentieel. Om net iets meer risico te nemen of juist op safe te spelen. Wat moet je allemaal meenemen in het bepalen van de vraagprijs van je huis? 

Vraagprijs bepalen; hoog of laag inzetten?

Je wilt je huis natuurlijk niet voor te weinig te koop zetten, want stel je voor dat je meer geld had kunnen krijgen voor je woning. Maar in een oververhitte markt kan laag beginnen juist een slimme strategie zijn om veel geïnteresseerden naar je woning te trekken. En vervolgens mogen de geïnteresseerden zelf bepalen wat ze ervoor over hebben door een bod te doen. Wetende dat ze moeten over bieden om het huis te bemachtigen. 

Te hoog inzetten kan ook een strategie zijn, maar ook hier zitten risico’s aan. Het is belangrijk om in te schatten hoe ‘gewild’ je huis is en hoe schaars of in overvloed de geïnteresseerden zijn. Bij een gewilde woning zorg je dat de oprecht geïnteresseerden langskomen. Als je vraagprijs echt te hoog is voor de waarde loop je het risico dat de woning te lang te koop staat. Belangstellenden kunnen dan misschien denken dat er wel iets mis zal zijn met de woning en hun interesse verliezen.

Woningen krijgen de eerste 3 weken dat het te koop staat de meeste aandacht, zorg dus dat je goed van start gaat! Wil je je huis zelf verkopen, maar vind je dit een lastig aspect in het verkooptraject? Weet dat je bij Meezz.nl altijd kan terugvallen op het advies van een ervaren NVM makelaar. Zo kun je je huis zelf verkopen en alsnog besparen op makelaarskosten tegelijk.

Vraagprijs bepalen; welke gegevens kun je gebruiken?

Een realistische vraagprijs om vervolgens je strategie te bepalen is dus cruciaal. Maar hoe bepaal je  nu een prijs voor je woning die marktconform is? Er zijn wat handige zaken die je daarvoor kunt gebruiken. Wij zetten de informatie die je daarvoor kunt gebruiken op een rij.

De WOZ-waarde

Besparen op makelaarskosten

Kijk naar de WOZ-waarde van je woning. Dit is een geschatte marktwaarde van jouw huis. Je kunt deze waarde gebruiken als startpunt om de verkoopwaarde van jouw huis te bepalen.

De WOZ-waarde wordt elk jaar door de gemeente geschat. Dit gebeurt door de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt te bekijken. Daarbij kijken ze onder andere naar de grootte van de woning, het bouwjaar en de grondoppervlakte van het perceel. Ieder jaar ontvang je van de gemeente een WOZ-beschikking waarop de WOZ-waarde van jouw huis is vermeld.

De WOZ-waarde is niet hetzelfde als de verkoopwaarde. De gemeente kan bij het bepalen van de WOZ-waarde immers niet zien wat er aan de binnenkant van je huis allemaal verspijkerd is. Misschien heb je net een splinternieuwe badkamer of keuken laten plaatsen, of heb je pas een mooie overkapping laten neerzetten die nog niet meegenomen is in de WOZ-waarde. Deze zaken hebben natuurlijk invloed op de waarde van je woning, bij het bepalen van de verkoopprijs moet je deze zaken dus meenemen.

Koopsominformatie bij Kadaster

Het is altijd goed om eens te kijken voor welke prijs vergelijkbare huizen in jouw buurt zijn verkocht. De huizen zijn natuurlijk nooit één op één hetzelfde maar het kan wel een goede richting geven bij het inschatten van de waarde van jouw eigen huis.
Bij Kadaster.nl kun je de koopsominformatie bestellen, je krijgt de informatie dan via sms of mail toegestuurd.

Woningwaarde rapport

Als je iets meer de diepte in wilt gaan dan alleen de koopsominformatie kun je bij Kadasterdata.nl een woningwaarde rapport laten opmaken. Kadasterdata heeft inzicht in  informatie van alle woningen en verkoopprijzen in Nederland. De huizen worden aan de hand van deze informatie en kenmerken met elkaar vergeleken. Deze vergelijkingen worden in een model gegoten om zo tot een waardebepaling te komen. Na betaling kun je het rapport gelijk downloaden of per mail ontvangen

Taxatie

Als je nog een stap verder wilt gaan dan het woningwaarde rapport kun je ook een taxatierapport laten maken.

Het taxatierapport is een uitgebreid rapport waarbij er door een taxateur nauwkeurig naar onder andere de staat van onderhoud, de voorzieningen in het huis,  en de ligging van de woning wordt gekeken. Alle aspecten die van invloed kunnen zijn op de waarde van het huis worden hierin meegenomen om tot een betrouwbare inschatting te komen.

funda

Neus eens rond op funda.nl om te kijken wat de vraagprijs van huizen bij jou in de buurt is. Voordeel hiervan is dat je ook de foto’s van de binnenkant van de huizen kunt bekijken. Er staat bovendien veel aanvullende informatie over de woningen zoals bijvoorbeeld het woonoppervlak, of het geïsoleerd is en of er uitgebouwd is. Je kunt op die manier andere woningen eens goed met die van jezelf vergelijken.

Online rekentools

Er zijn online allerlei rekentools te vinden die claimen een betrouwbare waardeschatting van jouw woning te kunnen geven. Of die allemaal even nauwkeurig zijn is echter nog maar de vraag, vaak gaat het alleen om globale schattingen. Ook op viameezz.nl vind je een online rekentool.

Breng je huis in kaart

De waarde van je huis wordt mede bepaald door de staat van onderhoud, de ligging, het oppervlak, het aantal kamers en het energielabel. Daarnaast speelt vraag en aanbod natuurlijk een grote rol; hoeveel vraag is er naar soortgelijke woningen als jouw huis, en hoeveel aanbod is er bij jou in de buurt? Zet alle zaken die van belang zijn eens op een rijtje, het kan je verder helpen inzichtelijk te krijgen hoe jouw huis in de markt ligt. De tools die we hierboven hebben beschreven kunnen je hier wellicht een handje bij helpen.

Zoekopdrachten

Waar je ook nog rekening mee kunt houden zijn de zoekopdrachten op Funda. Iemand die geïnteresseerd is in een gemiddeld of hoger segment zal bijvoorbeeld zoekopdrachten selecteren vanaf  € 300.00,-. Iemand die op zoek is naar woningen in een goedkoper segment zal misschien gaan tot € 275.000,-. Kortom kijk ook in welke interessegroep je moet gaan zitten met je verkoopstrategie en bepalen van de vraagprijs.

De invloed van verbouwingen op de vraagprijs

Je hebt misschien lekker geklust in je woning de afgelopen jaren en misschien zelfs een en ander verbouwd. Deze kosten wil je natuurlijk graag terugverdienen met de verkoop van je huis. Op zich terecht, want je huis is door je aanpassingen waarschijnlijk ook meer waard geworden. Toch is het niet zo dat je huis 1 op 1 meer waard wordt het bedrag aan kosten dat je erin hebt gestopt. En ook zit er vaak een max aan wat je gewoon kunt vragen voor je huis gezien woonoppervlak en wijk. De vraagprijs blijft altijd marktconform.

Verbeteren duurzaamheid en comfort van de woning

Over het algemeen kun je zeggen dat verbouwingen die het comfort van een woning verbeteren, zoals bijvoorbeeld het isoleren van je huis, of de woonruimte vergroten wel degelijk een positieve invloed hebben op de waarde van je woning. Maar misschien is die nieuwe keuken die je had geplaatst wel helemaal de smaak niet van de nieuwe eigenaar, of laat de nieuwe vrouw des huizes dat bad er meteen uithalen om een grote stoomcabine te plaatsen.

Dat neemt overigens niet weg dat een gerenoveerde woning met een goed afgewerkte badkamer en keuken wel beter in de markt ligt, en ook sneller verkoopt dan een opknappertje, al is het misschien niet de smaak van de koper.

Kijk daarom eens rond, zowel binnen als buiten, of er dingen zijn die je nog kunt opknappen, of netjes kunt maken voordat je de eerste bezichtigingen plant. Een nette tuin, mooie plinten die alle kamers netjes afwerken, en kozijnen die mooi in de verf staan geven sowieso een veel betere indruk.

Klaar voor de markt? Go!

Heb jij je vraagprijs bepaald? Dan ben je klaar voor de volgende stap, de markt op met jouw mooie woning! Met Meezz.nl sta je al voor 495,- op Funda, mag je gebruik maken van de ervaring van ervaren makelaars én bespaar je bovendien flink op reguliere makelaarskosten! Meer weten? Kijk hier voor meer informatie over je huis zelf verkopen met Meezz.

Home » kennisbank » De vraagprijs van je huis bepalen, hoe doe je dat?

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.