Afschaffing overdrachtsbelasting starters zorgt voor stormloop bij notarissen

Home » nieuws » Afschaffing overdrachtsbelasting starters zorgt voor stormloop bij notarissen

Afschaffing overdrachtsbelasting starters zorgt voor stormloop bij notarissen

Aan het begin van het nieuwe jaar kunnen we vaststellen dat er sprake is van ongelofelijk veel activiteit op de woningmarkt. Tot aan de jaarwisseling bleken het nog voornamelijk beleggers te zijn die nog snel wilden handelen. Nu aan de start van het nieuwe jaar zijn het de starters die de deur van de notarissen platlopen. De belangrijkste reden daarvoor is uiteraard het afschaffen van de overdrachtsbelasting. 

Nieuwe tarieven voor overdrachtsbelasting van koopwoningen 

Voor heel wat sectoren geldt dat er rond de jaarwisseling slechts met een vrij beperkte bezetting wordt gewerkt. Voor notariskantoren is dat net het tegenovergestelde. Dit komt doordat in het merendeel van de jaren een nieuwe wet- en regelgeving zijn intrede doet op 1 januari. Dit geldt ook voor 2021. Vanaf 1 januari dit jaar zijn er namelijk nieuwe tarieven van kracht geworden met betrekking tot de overdrachtsbelasting van koopwoningen. Deze tariefswijziging heeft gezorgd voor een aanzienlijke drukte bij de notariskantoren. 

Hogere overdrachtsbelasting voor beleggers 

Daar waar de overdrachtsbelasting voor starters niet meer van toepassing is aan het begin van 2021 geldt voor beleggers net het tegenovergestelde. Voor deze doelgroep geldt dan ook dat de overdrachtsbelasting werd verhoogd tot maar liefst 8 procent. Voorheen bedroeg deze belasting nog amper 2 procent. Deze wijziging is overigens nog niet ingegaan op 1 januari van dit jaar, maar staat gepland voor april. Starters die over wat minder vermogen beschikken hebben tot dat moment nog de mogelijkheid om ten minste 8.000 euro te besparen. 

De afgelopen maanden was er al sprake van een grote drukte op de woningmarkt. Door deze nieuwe ontwikkelingen is de algemene verwachting dat de drukte wellicht nog wat langer zal aanhouden. Dit gezegd hebbende kan er wel worden vastgesteld dat de samenstelling van de groep kopers een aanzienlijke verandering zal hebben doorgemaakt. Voor starters zorgt de tijdelijke regeling er in ieder geval voor dat zij weer meer perspectief hebben op het aanschaffen van betaalbaarder vastgoed. 

Schaarste op de woningmarkt

Ondanks de Coronacrisis is het jaar 2020 uiteindelijk een absoluut recordjaar geworden voor de Nederlandse woningmarkt. In de loop van december werd nog bekend dat de woningmarkt afgelopen november een stijging had laten zien van maar liefst 8,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daar waar er in 2019 nog sprake was van een afzwakking van de stijging van bestaande koopwoningen was deze in 2020 nergens meer te bespeuren. 

Op de woningmarkt in Nederland heerst nu al enige tijd een aanzienlijke schaarste. Het aanbod met koopwoningen is behoorlijk afgenomen terwijl er alsmaar meer mensen met het idee spelen om te verhuizen. Dit zorgt ervoor dat potentiële kopers bereid zijn om stevig tegen elkaar op te bieden. In het bijzonder voor starters geldt dat ze alsmaar meer moeite hebben met het vinden van een betaalbare woning die aan hun eisen voldoet. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting moet daar nu alvast wat verandering in zien te brengen… en dat lijkt dus een succes te zijn. 

Home » nieuws » Afschaffing overdrachtsbelasting starters zorgt voor stormloop bij notarissen

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.