Gaan de huizenprijzen dalen door corona? Voorlopig nog niet

Home » nieuws » Gaan de huizenprijzen dalen door corona? Voorlopig nog niet

Waar de verwachting was dat de huizenprijzen zouden dalen tijdens de coronacrisis, blijkt dit alleszins mee te vallen. Dat meldt brancheorganisatie NVM. De prijzen tussen half maart en half april zijn nagenoeg gelijk aan de periode daarvoor.

NVM zette onlangs de woningmarktcijfers van kort na de kredietcrisis in 2008 naast de cijfers van nu. Daarin zitten enorme verschillen. Waar de woningprijzen in 2008 flink duikelden, is daar nu geen sprake van.

Kredietcrisis (2008)Coronacrisis (2020)
woningaanbod92.00030.000
prijsniveau€ 251.000€ 326.000
verkopen boven vraagprijs6%44%
verkooptijd8241
woningtekort150.000315.000
Bron: NVM

Ook het aantal bezichtigingen is de laatste weken weer flink aan het stijgen, melden makelaars. Lana Gersen, voorzitter van de vakgroep Wonen: “Tijdens de kredietcrisis kon het maandenlang stil zijn; dat is nu echt anders.”

Overbieden gaat gewoon door

Mensen die van plan waren een woning te kopen, zetten deze plannen gewoon door, merkt de organisatie op.

Dalende huizenprijzen? Voorlopig niet

Bezichtigingen vinden doorgang in aangepaste vorm en nog steeds gaat bijna de helft van de huizen weg boven de vraagprijs.

Dat komt mede door de lage hypotheekrente: die draagt bij aan de stabiliteit van de woningmarkt. Kopers zijn eerder geneigd om snel te handelen en over te bieden, omdat de verwachting is dat de hypotheekrente op termijn zal stijgen.

Ze sluiten liever nu een hogere hypotheek af, dan dat ze later een hogere rente gaan betalen.

Krapte blijft

De krapte op de woningmarkt zal dan ook niet zomaar verdampen door de coronacrisis, verwacht NVM. En die krapte zal de prijzen op blijven drijven. Wie nu zijn woning te koop zet, maakt nog steeds een goede kans om de woning tegen de vraagprijs te verkopen.

Denk je erover om je woning (zelf) te verkopen in coronatijd? De verwachting is dat corona weinig effect heeft op de woningmarkt: er is dus geen aanleiding tot paniek.

Home » nieuws » Gaan de huizenprijzen dalen door corona? Voorlopig nog niet

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.