Gedwongen verhuizing dreigt door aflossingsvrije hypotheek

Home » nieuws » Gedwongen verhuizing dreigt door aflossingsvrije hypotheek

Gedwongen verhuizing dreigt door aflossingsvrije hypotheek 

De Autoriteit Financiële Markten heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat mensen zich bewust moeten zijn van de gevaren van een aflossingsvrije hypotheek. De autoriteit liet dan ook weten dat maar liefst 78.000 huishoudens het risico lopen om gedwongen te moeten verhuizen. De reden? Het niet opnieuw kunnen financieren van hun aflossingsvrije hypotheek.

Niet alleen is de kans groot dat deze mensen hun woning moeten verkopen, daarnaast zullen ze hoogstwaarschijnlijk ook nog eens te maken krijgen met een restschuld. Dit benadrukt eens temeer dat het altijd belangrijk is om grondig na te denken voordat je over gaat tot het afsluiten van een aflossingsvrij hypothecair krediet. 

3 miljoen aflossingsvrije hypotheken 

Op dit moment lopen naar verwachting dus ongeveer 78.000 huishoudens het risico om op straat te belanden omdat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren. Door de toezichthouder wordt benadrukt dat dit gedeelte wel te overzien is. Op dit ogenblik zouden er in Nederland dan ook ongeveer 3 miljoen huishoudens over een dergelijke hypotheekvorm beschikken.
Voor de huishoudens die een risico lopen op het niet opnieuw kunnen financieren van hun hypotheek geldt dat ze wellicht gedwongen zullen zijn om hun woning te verkopen. De kans is daarbij groot dat er ook na verkoop nog sprake zal zijn van een restschuld waardoor hun financiële situatie extra moeilijk wordt. 

Financiële kwetsbaarheid bij een aflossingsvrije hypotheek

De studie die werd uitgevoerd door de Autoriteit Financiële Markten had voornamelijk als doel om duidelijk te maken hoe het is gesteld met de financiële kwetsbaarheid waar huishoudens mee te maken krijgen die hebben gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek. Ongeveer de helft van de Nederlandse hypotheekschuld op moment van schrijven zou aflossingsvrij zijn. Voor een behoorlijk aantal van deze hypothecaire leningen geldt 2035 als einddatum.

Huizenbezitters die voor deze hypotheekvorm hebben gekozen hebben dan twee mogelijkheden. In eerste instantie kunnen ze natuurlijk hun lening aflossen, maar daarnaast kunnen ze de hypotheek opnieuw afsluiten. Dit laatste kan echter een probleem zijn omdat de regels hiervoor danig zijn aangescherpt in de afgelopen jaren. Wie niet aan de nieuwe voorwaarden kan voldoen zal zijn of haar hypotheek dan ook niet kunnen vernieuwen.

Gedeeltelijk oversluiten naar hypotheek met aflossing?

Dat dit nieuws vandaag naar buiten wordt gebracht geeft mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben lopen, en in de gevarenzone komen, de mogelijkheid om daar nog op te anticiperen voordat het jaar 2035 is aangebroken. Eén van de mogelijkheden zou bijvoorbeeld kunnen zijn om de aflossingsvrije hypotheek nu (gedeeltelijk) over te sluiten naar een hypotheek met aflossing. De lage rente zou er eventueel zelfs voor kunnen zorgen dat je ook bij het meefinancieren van de oversluitboete nog steeds kunt rekenen op een financieel voordeel. Dit maakt deze optie sowieso erg interessant.

Hoe dan ook, voor woningeigenaars die over een aflossingsvrije hypotheek beschikken is dit wellicht een stevige wake-upcall. Door nu nog te anticiperen zou het in ieder geval nog mogelijk moeten kunnen zijn om problemen rond de eindvervaldag te kunnen voorkomen. 

Home » nieuws » Gedwongen verhuizing dreigt door aflossingsvrije hypotheek

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.