Grote Nederlandse steden willen meer mogelijkheden om woningmarkt te beschermen

Home » nieuws » Grote Nederlandse steden willen meer mogelijkheden om woningmarkt te beschermen

Grote Nederlandse steden willen meer mogelijkheden om woningmarkt te beschermen 

Verschillende grote steden in Nederland hebben aangegeven dat ze graag over meer mogelijkheden willen beschikken om de woningmarkt te kunnen beschermen. Het gaat daarbij om steden zoals bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam, maar ook om Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Deze steden hebben in een reactie dan ook reeds aangegeven dat het huidige wetsvoorstel zoals ingediend door minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren niet ver genoeg gaat. Het wetsvoorstel moet het mogelijk maken om binnen een bepaald gebied een opkoopbescherming in te voeren voor koopwoningen. De belangrijkste reden achter deze beslissing is het voorkomen dat beleggers aan de haal gaan met het vastgoed. 

Obstakels voor starters en doorstromers 

Een belangrijk deel van de problemen waar mensen tegenwoordig op de Nederlandse woningmarkt tegenaanlopen heeft te maken met het ingepalmd worden door beleggers met nieuwe, vrije koopwoningen. De opkoopbescherming moet daar een einde aan maken. Dat is natuurlijk geweldig, maar anderzijds zou het wetsvoorstel van de minister niet ver genoeg gaan. Dit wetsvoorstel zou eigenlijk vooral als eindresultaat moeten hebben dat het voor zowel starters als doorstromers eenvoudiger moet worden om de woningmarkt te betreden. 

Opkoopbescherming voor een periode van 3 jaar 

De opkoopbescherming waarvan sprake is geldt voor een termijn van 3 jaar. Deze termijn wordt door de eerder in dit artikel aangehaalde steden als te kort omschreven. Dit in het bijzonder omdat men er nu reeds zeker van is dat de schade op de woningmarkt binnen drie jaar nog niet voorbij zal zijn. Daarnaast is het zo dat de verschillende steden het er ook met elkaar over eens zijn dat op deze manier het probleem van de malafide verhuurders niet wordt aangepakt.

Mocht het wetsvoorstel in haar huidige vorm worden aangenomen is het overigens ook zo dat deze slechts door bepaalde gemeenten toegepast zal kunnen worden. De steden pleiten dan ook voor een algemeen beleid dat overal in de stad kan worden toegepast. Dit vooral om gebruik te kunnen maken van duidelijke beslissingen die door alle verschillende gemeentes van een stad kunnen worden genomen.

Aanpakken van te hoge huurprijzen 

Het ziet er naar uit dat de Nederlandse overheid er alles aan wil doen om de woningmarkt opnieuw toegankelijk(er) te maken voor starters. Dat is een positieve insteek, maar het plan zoals het nu op tafel ligt zou daarin niet voldoende ver gaan. In eerste instantie benadrukken de steden wel tevreden te zijn met de aandacht die de woningmarkt krijgt. Toch gaat de nieuwe wetgeving die op tafel ligt volgens hen dus niet ver genoeg.

Bovendien zouden er eveneens middelen ter beschikking gesteld moeten kunnen worden met als doel om de (te) hoge huurprijzen aan te kunnen pakken. Ook hier wordt volgens veel gemeenten niet voldoende ver in gegaan. Te hoge huurprijzen in hoofdzakelijk de grotere steden maken het wederom voor starters en doorstromers erg lastig om op een financieel toegankelijke manier in één van de grotere steden van Nederland een geschikt onderkomen te kunnen vinden.

Het is nu vooral afwachten of men hier vanuit de regering oren naar zal hebben en men eventueel zal kiezen voor het invoeren van een (nog) uitgebreidere wet- en regelgeving.

Home » nieuws » Grote Nederlandse steden willen meer mogelijkheden om woningmarkt te beschermen

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.