Haagse woningmarkt telde nooit eerder zoveel investeerders

Home » nieuws » Haagse woningmarkt telde nooit eerder zoveel investeerders

Haagse woningmarkt telde nooit eerder zoveel investeerders

Uit recente cijfers blijkt dat er zich op de Haagse woningmarkt nog nooit eerder zoveel investeerders hebben gemeld als in het laatste kwartaal van 2020. Maar liefst 30 procent van de huizen die op dat ogenblik op de Haagse huizenmarkt werden verkocht zouden dan ook gekocht zijn door particuliere investeerders. Voor deze investeerders geldt dat ze omwille van verschillende redenen kunnen kiezen voor het kopen van een woning. In ieder geval heeft men niet de bedoeling om er zelf hun intrek in te gaan nemen. In plaats daarvan kopen ze het vastgoed om ze vervolgens te gaan verhuren of om ze na renovatie terug met winst door te verkopen. Met ingang van 1 januari van dit jaar geldt dat het kopen van vastgoed omwille van een dergelijke reden net wat minder interessant is geworden. Dit omdat dergelijke investeerders nu hogere belastingen dienen te betalen.

Belastingstijging van 2 naar 8 procent

Om particuliere vastgoedinvesteerders te ontmoedigen werd er ondertussen dus voor gekozen om een stijging van de belasting op de waarde van de woning voor deze doelgroep door te voeren. Zij dienen voortaan rekening te houden met een belasting van 8 procent die ze moeten betalen over de waarde van hun woning in tegenstelling tot de oorspronkelijke 2 procent waarvan sprake was. De kans is groot dat heel wat particuliere investeerders deze belastingverhoging voor wilden zijn en daarom nog in het vierde kwartaal van vorig jaar snel hun slag hebben proberen te slaan.

Vooral interesse in specifieke wijken in Den Haag

Bij het evalueren van de cijfers vallen verschillende zaken op. Het betreft hier onder meer de wijken waarin particuliere investeerders hun slag slaan. Dit gebeurt namelijk in het bijzonder in de stadsdelen Laak en Escamp. Volgens experts zijn deze buurten voornamelijk in trek omdat de huizenprijzen er in vergelijking met andere delen van Den Haag relatief goedkoop zijn.

Wat betekent de toename van particuliere investeerders op de markt?

De toename van particuliere investeerders op de huizenmarkt is één van de redenen die aan de basis liggen van een krappe woningmarkt. Deze krappe woningmarkt vormt voornamelijk een uitdaging voor starters. Zij beschikken namelijk in de praktijk nog maar over een beperkt bedrag aan spaargeld. Verschillende experts kaarten echter aan dat het een misverstand is dat starters voornamelijk vissen in dezelfde vijver als particuliere investeerders. Voor starters geldt dan ook dat zij in de praktijk vaak kijken in de richting van grotere woningen. Voor de grootste groep investeerders geldt in de praktijk voornamelijk dat zij kiezen voor zo voordelig mogelijke woningen. Op deze manier kunnen ze het bedrag dat ze nodig hebben om mee te investeren immers zoveel mogelijk beperken.

Minder huizenkopers jonger dan 35 jaar

Ondanks de drukte op de Haagse woningmarkt moet er wel worden vastgesteld dat de inmiddels bekende trend van huizenkopers jonger dan 35 jaar zich ook hier laat voelen. Het aantal huizenkopers jonger dan 35 jaar is de voorbije jaren significant afgenomen. Omwille van die reden geldt voor deze doelgroep tussen 1 januari 2021 en 1 april 2021 dat zij geen belasting hoeven te betalen over de aankoop van een woning, vanaf 1 april 2021 geldt deze vrijstelling van overdrachtsbelasting voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar die een woning onder de € 400.000 koopt.

Home » nieuws » Haagse woningmarkt telde nooit eerder zoveel investeerders

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.