Huis verkopen in coronatijd? NVM: woningmarkt nog onverminderd krap

Home » nieuws » Huis verkopen in coronatijd? NVM: woningmarkt nog onverminderd krap

De coronacrisis lijkt nauwelijks effect te hebben op de woningmarkt. Dat concludeert het NVM aan de hand van actuele koop- en verkoopcijfers. Nog steeds is de vraag groter dan het aanbod en wordt er nog ruim overboden.

Brancheorganisatie NVM houdt elke dag bij hoeveel huizen er verkocht worden. Daaruit blijkt dat er nog steeds sprake is van krapte op de woningmarkt. Het aantal bezichtigingen is sinds het uitbreken van de coronacrisis wel minder geworden, maar dat had vooral te maken met de maatregelen om besmetting te voorkomen.

Woningwaarde vrijwel stabiel

Opvallend is dat de huizenprijzen nog vrijwel hetzelfde zijn als enkele maanden geleden. Waar de waarde van woningen tijdens de crisis in 2008 soms wel tientallen procenten daalde, lijkt dat in deze tijd niet aan de orde.

Huis verkopen in coronatijd

Er wordt nog steeds overboden: bijna de helft van de verkochte huizen wordt boven de vraagprijs verkocht (44 procent).

Bovendien is de hypotheekrente weliswaar verhoogd, maar nog steeds historisch laag. De verwachting is dat die nog iets zal stijgen omdat we een recessie tegemoetzien. Dat leidt tot een nog grotere motivatie voor kopers om snel te handelen.

Bezichtigingen in coronatijd

Dat is ook terug te zien in het aantal bezichtigingen, dat de laatste weken weer flink stijgt. Waar het voor makelaars in eerste instantie lastig was dit in goede banen te leiden, lijken ze daar nu een weg in gevonden te hebben. Bezichtigingen vinden in afzondering plaats en huizen worden naderhand direct ontsmet.

Een breed gezien verschijnsel is dat mensen die nu interesse tonen, ook heel serieus zijn en eerder geneigd zijn om een bod te doen.

Woningtekort

Nog steeds is er een woningtekort van 315.000 en een aanbod van zo’n 30.000 woningen. Dat tekort zal nog wel even aanhouden, aangezien er de komende tijd minder nieuwbouw bij komt.

De NVM verwacht niet dat het woningtekort zomaar zal oplossen door corona. De brancheorganisatie verwacht dan ook dat de trend zich ook zal voortzetten na versoepeling van de maatregelen tegen corona.

Kortom: wie erover denkt om (zelf) zijn huis te verkopen, kan dat nog zonder zorgen doen.

Home » nieuws » Huis verkopen in coronatijd? NVM: woningmarkt nog onverminderd krap

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.