Huizenmarkt vormt ook in 2021 uitdaging voor starters
Verschillende experts hebben aangegeven dat Nederlandse starters een moeilijk jaar te wachten staat op de woningmarkt. In 2020 werd duidelijk dat steeds meer jongeren er voor kiezen om een woning te kopen in plaats van te huren. Er werden dan ook maar liefst een kwart meer aanvragen voor een hypotheek ingediend in vergelijking met het jaar daarvoor. Ondanks die stijging kan er worden vastgesteld dat de markt voor starters een uitdaging blijft vormen. Dit in het bijzonder als gevolg van het aanhoudende tekort aan woningen die te koop staan.
Verlaging van overdrachtsbelasting
Voor 2021 geldt wel dat starters nog kunnen profiteren van de verlaging van de zogenaamde overdrachtsbelasting voor kopers van een eerste huis. Voorwaarde is wel dat deze kopers jonger zijn dan 35 jaar. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar is er voor starters helemaal geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Vanaf 1 april geldt dat er voor woningen met een waarde onder de 400.000 euro door starters geen overdrachtsbelasting hoeft te worden betaald. Voor duurdere woningen, met andere woorden voor panden van meer dan 400.000 euro, geldt er een overdrachtsbelasting van 2 procent.
Verbeterde positie van starters is noodzakelijk
Bovenstaande is niet alles. Daarnaast geldt namelijk ook dat studieschulden minder zwaar mee gaan wegen bij het bepalen van het bedrag dat maximaal kan worden geleend. Deze maatregelen moeten het allemaal eenvoudiger mogelijk gaan maken voor starters om een eigen woning te kunnen kopen. Toch zijn experts het er met elkaar over eens dat de positie van de starter op de huizenmarkt nog verder dient te worden verbeterd. Dit geldt in het bijzonder omdat de groep van koopstarters bijzonder groot is. Slechts een beperkt deel van deze groep zou echter in het voorgaande jaar hebben kunnen profiteren van de enigszins lichte opleving van het woningaanbod.
Voor een significante groep starters geldt bovenstaande dus niet. Voor hen blijft de markt dan ook zeer moeilijk om te betreden. Dit is het gevolg van twee verschillende zaken. In eerste instantie is er natuurlijk het tekort van meer dan 330.000 geschikte woningen op moment van schrijven. Daarnaast is er echter ook nog de hoge gemiddelde vraagprijs. Deze laatste is op moment van schrijven dan ook niet voor niets gelegen op een bedrag van zo’n slordige 365.000 euro.
Aanhoudend lage hypotheekrente
Er zijn wel meerdere zaken die er voor zorgen dat zowel de huizen- als de hypotheekmarkt onder druk staat. Niet alleen de woningnood is hier namelijk voor verantwoordelijk. Wat immers ook te denken van de aanhoudend lage hypotheekrente? Daarnaast is er ook nog de sterk toegenomen concurrentie die er voor zorgt dat steeds meer kopers zich op de markt willen begeven. Een daling van de huizenprijzen in 2021 lijkt dan ook maar weinig reëel te zijn. Sterker nog, de algemene verwachting is dat er nog een verdere stijging in de pijplijn zit. Alles bij elkaar lijkt het er dus naar uit te zien dat ook het huidige jaar nog steeds gepaard zal gaan met heel wat uitdagingen voor starters die de woningmarkt willen betreden. Dat ondanks de verschillende maatregelen die reeds werden genomen om tegemoet te komen aan de eisen, of beter gezegd noden, van deze doelgroep.
Waarom MEEZZ?
-
Plaatsing op Funda
-
Advies tijdens de verkoop
-
Jij bepaalt!
-
Grote geldbesparing
Meest gelezen
Verkoop je huis zelf
Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.