Je woning verkopen in 2021? Dit zijn de pro’s en contra’s!

Home » nieuws » Je woning verkopen in 2021? Dit zijn de pro’s en contra’s!

Je woning verkopen in 2021? Dit zijn de pro’s en contra’s!

De enorme stijgingen die zich op de woningmarkt hebben voorgedaan hebben er voor gezorgd dat bijzonder veel woningeigenaars met het idee spelen om hun huis te verkopen. Het jaar 2021 lijkt in eerste instantie het meest geschikte moment daarvoor te zijn. Is dat echter wel ook echt zo? Met welke zaken moet je bovendien allemaal rekening houden wanneer je de ambitie hebt om op de top van de markt te kunnen verkopen? Wij zetten alvast enkele belangrijke pro’s en contra’s voor het verkopen van je woning in 2021 hieronder op een rijtje.

Wat zijn de prognoses voor het jaar 2021?

Toen er aan het einde van vorig jaar prognoses werden opgemaakt voor de huizenmarkt waren die opvallend negatief. Heel wat van deze prognoses wezen dan ook in de richting van een beperktere verdere groei van de vastgoedmarkt in Nederland. Hier en daar werd zelfs slechts een zeer kleine groei van 1 procent geopperd. Dit was niet alleen de laagste prognose in jaren, daarnaast was het meteen ook zo dat deze prognose onder de inflatieverwachting van 1,4 procent bleef steken. Ondertussen zijn we bijna halverwege 2021 en heeft de woningmarkt in het eerste kwartaal alweer een ronduit indrukwekkende stijging laten zien. Het ruimschoots overstijgen van de vooropgestelde verwachtingen heeft er voor gezorgd dat steeds meer mensen met het idee spelen om toch maar afstand te gaan doen van hun vastgoed dit jaar. Is dat echter wel zo verstandig?

15% gemiddelde stijging in het eerste kwartaal van 2021

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar was er in Nederland sprake van een gemiddelde prijsstijging van 15 procent. Dit oversteeg dus ruimschoots de verwachtingen. Er zijn dan ook verschillende elementen die constant de waarde van het vastgoed lijken op te drijven. Denk hierbij aan:

  1. De lage rente die vandaag de dag nog steeds geldt;
  2. De grote vraag naar vastgoed;
  3. Het beperkte aanbod van vastgoed op de markt;

Halverwege het eerste kwartaal van het jaar stonden er amper 17.500 huizen te koop in Nederland. Dat is maar liefst 42 procent minder in vergelijking met een jaar geleden. Voor de koper betekent dit wederom dat hij uit een significant aantal minder woningen kan kiezen. Bovendien neemt de concurrentie van andere potentiële kopers toe waardoor er niet zelden ruimschoots boven de vraagprijs wordt geboden. Dat brengt ons uiteindelijk bij de hamvraag van dit artikel. Namelijk, is 2021 nu het meest geschikte moment om je woning te verkopen?

Je winst veiligstellen door nu je woning te verkopen?

Voor nagenoeg alle woningeigenaars geldt dat ze de afgelopen jaren de waarde van hun woning stevig hebben zien toenemen. Heel wat woningeigenaars zijn hierdoor zelfs als het ware slapend rijk geworden. Er tegenwoordig voor kiezen om je woning te verkopen verzekert je dan ook als het ware van een riante verkoopprijs. Dat gezegd hebbende kan niemand de top van de markt timen. Bovendien spreekt het voor zich dat ook nieuwe investeringsopportuniteiten aanzienlijk in waarde zijn gestegen. Bedenk je dus goed wat je met het verworven kapitaal uit de verkoop van je woning gaat doen. Er vervolgens voor kiezen om een mooie woning te gaan huren kan uiteraard een interessante optie zijn om te overwegen. Bij verkoop meteen herinvesteren in de huidige woningmarkt lijkt echter op financieel vlak een minder interessante optie te zijn.

Home » nieuws » Je woning verkopen in 2021? Dit zijn de pro’s en contra’s!

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.