Nieuwbouw woningen in Nederland zo’n 9% duurder

Home » nieuws » Nieuwbouw woningen in Nederland zo’n 9% duurder

Nieuwbouw woningen in Nederland zo’n 9% duurder

Er lijkt maar geen einde te komen aan de stijging die de huizenprijzen in Nederland doormaken. Ook in het vierde kwartaal van het jaar 2020 werd er opnieuw gemiddeld (veel) meer betaald voor de aankoop van een nieuwbouwwoning. Het gemiddelde kwam daarbij uit op een bedrag van zo’n slordige 424.000 euro. Dat is in vergelijking met een jaar eerder maar liefst 8,7 procent meer.

Dieptepunt in de zomer van 2013

Tijdens de zomer van 2013 beleefde de Nederlandse huizenmarkt haar absolute dieptepunt. Na afloop van de huizencrisis heeft het vastgoed in ons land eigenlijk alleen maar een stijging in prijs laten zien. Het aanzienlijke tekort aan woningen waar ook tegenwoordig nog altijd sprake van is vormt hiervoor een belangrijke factor. Verschillende berekeningen en onderzoeken die inmiddels zijn uitgevoerd hebben duidelijk gemaakt dat er in Nederland ongeveer 300.000 koop- en huurwoningen te weinig zijn.

Niet alleen het tekort op de huizenmarkt is een belangrijke factor. Dit geldt zeker ook voor de lage rente die op moment van schrijven van toepassing is. Zeker gecombineerd met de ruimere leennormen zorgt deze er namelijk voor dat huishoudens de mogelijkheid hebben om steeds grotere bedragen te betalen voor woonruimte.

Enorme drukte in de maanden oktober tot en met december

Voor notarissen geldt dat ze een bijzonder drukke periode hebben gehad tussen oktober en december. In totaal werden er in deze periode maar liefst 10.744 nieuwbouwwoningen verkocht in Nederland. Verschillende cijfers maken meteen zeer duidelijk hoe indrukwekkend dit wel niet is. Dit is immers een stijging van 53,5 procent. Bovendien is dit ook direct het hoogste aantal transacties in drie jaar tijd. Over het hele jaar 2020 was er sprake van 32.190 transacties met betrekking tot nieuwbouwwoningen.

Ook bestaande koopwoningen zijn nog steeds zeer gewild

Voor nieuwbouwwoningen geldt dat ze duidelijk een ongelofelijke stijging hebben laten zien. Dit niet alleen op vlak van waarde, maar ook voor wat betreft de interesse in dergelijk vastgoed. Dit gezegd hebbende is het zeker zo dat ook bestaande koopwoningen zeer gewild zijn. Deze waren in februari zo’n 10,4 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. Dit betekent eigenlijk concreet dat huiseigenaren over een periode van amper 12 maanden op papier zomaar even ruim één tiende rijker zijn geworden. Het zou volgens verschillende onderzoeken om de grootste sprong in prijs gaan van de voorbije twee decennia.

Snellere stijging dan het Europees gemiddelde

Er kan ondertussen ook worden geconcludeerd dat de huizenprijzen in Nederland aanzienlijk sneller stijgen in vergelijking met het Europees gemiddelde. Voor mensen die nu een woning bezitten is dat uiteraard fantastisch nieuws. Zij worden namelijk haast letterlijk slapend rijk. Voor starters brengt dit echter een extra moeilijkheid met zich mee. Zij hebben het namelijk steeds moeilijker om nog een betaalbare woonruimte te kunnen vinden op Nederlands grondgebied.

In een recent interview heeft de president van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, het eigenlijk nog goed samengevat. Hij stelde namelijk dat hij het zeer bijzonder vond dat Nederland de grootste recessie meemaakt sinds de Tweede Wereldoorlog, maar tegelijkertijd de huizenprijzen alleen maar blijven stijgen. Hoelang die stijging zich nog zal blijven doorzetten weet uiteraard helemaal niemand.

Home » nieuws » Nieuwbouw woningen in Nederland zo’n 9% duurder

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.