Ook de Utrechtse huizenmarkt knalt als nooit tevoren
Ook de huizenmarkt van Utrecht heeft een enorme groei doorgemaakt de afgelopen maanden en jaren. De situatie is op dit ogenblik op deze plaatselijke huizenmarkt zo dat overbieden met een ton in Utrecht en omgeving helemaal geen uitzondering meer is. De vraag die nu vaak weerklinkt heeft te maken met het feit of er dan echt geen grens meer bestaat voor de waarde waar woningen over beschikken. De verhalen over een Utrechtse woningmarkt die sinds jaar en dag oververhit is liggen reeds vele jaren voor het oprapen. De stijgende huizenprijzen blijven dan ook alleen maar verbazen. Ook voor de meest recente cijfers geldt dat ze wederom nieuwe records hebben laten zien. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar geldt dat de verkochte woningen in de gemeente Utrecht een gemiddelde huizenprijs hebben opgeleverd van 443.100 euro.

Groei in alle wijken
De groei die plaats heeft gevonden geldt voor alle wijken. Dit geldt dus ook voor de wijken waarin er sprake is van voordeligere woningen. Neem nu bijvoorbeeld Overvecht. Hier werden de afgelopen drie maanden 33 appartementen verkocht. Voor deze appartementen was een gemiddelde kostprijs van toepassing van 268.500 euro. Wanneer we vier jaar teruggaan in de tijd kunnen we vaststellen dat de prijzen zo’n slordige 100.000 euro zijn gestegen. Wanneer de trend zich verder door blijft zetten zou dat er voor kunnen zorgen dat de huizen in de voordeligste wijk van Utrecht richting de drie ton zullen gaan. Kijken we een paar jaar verder en houdt het tekort aan woningen op de huizenmarkt aan? Dan zou het zomaar kunnen dat we als gevolg van blinde paniek eens een bedrag tot wel 400.000 euro op de teller zien verschijnen voor een flatje.
Stijging niet oneindig
Het spreekt voor zich dat de stijging die we ervaren niet oneindig is. Ergens moet er een bepaalde grens liggen. Het probleem is echter dat niemand op dit ogenblik precies kan zeggen waar die is gelegen. De stijging van de woningprijzen in Utrecht evenals in andere delen van het land wordt in de hand gewerkt door drie verschillende factoren:
- De huidige lage rente;
- De hoge inkomstens in Nederland;
- Het grote tekort aan woningen;
Bovendien ziet het er naar uit dat niet veel mensen op dit ogenblik bereid zijn om hun woning te verkopen. Ook hier kunnen verschillende redenen voor aangehaald worden. Onder meer Corona heeft er voor gezorgd dat mensen zich zorgen maken over de impact op de economie. Bovendien is het ook zo dat mensen denken dat er nog veel meer in het vat zit. Door nog wat langer vast te houden hoopt men dan ook een nog grotere meerwaarde te kunnen realiseren op het moment van verkoop. Dit is uiteraard een strategie die ook de nodige risico’s met zich meebrengt.
Druk op steden zal niet snel verdwijnen
De druk die de huizenmarkten ervaren in de verschillende steden in Nederland is reeds verschillende jaren behoorlijk groot. Het is de verwachting dat dit ook niet snel zal veranderen. Ook niet in tijden waarin het op economisch vlak wat minder gaat. Onder meer Rabobank, toch één van de grootste hypotheekverstrekkers van het land, heeft reeds aangegeven ook dit jaar weer rekening te houden met een stijging voor heel Nederland van een slordige acht procent. Corona zou er wel voor hebben gezorgd dat ook de vraag naar huizen in de Randstad aanzienlijk is toegenomen. Toch is het zo dat er nog steeds geldt dat de vraag in de stad (aanzienlijk) groter is dan het aanbod dat beschikbaar is.
Waarom MEEZZ?
-
Plaatsing op Funda
-
Advies tijdens de verkoop
-
Jij bepaalt!
-
Grote geldbesparing

Meest gelezen
Verkoop je huis zelf
Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.