Prijzen van Nederlandse koophuizen bleven ook in oktober stijgen

Home » nieuws » Prijzen van Nederlandse koophuizen bleven ook in oktober stijgen

De waarde van koophuizen in Nederland blijft maar doorstijgen. De Coronacrisis heeft heel wat veranderingen met zich meegebracht, maar dat geldt dus (voorlopig) niet voor de prijzen van de koophuizen. In oktober was er dan ook terug sprake van een prijsstijging voor bestaande koopwoningen met zomaar even 9,1 procent in vergelijking met een jaar geleden. Bovendien valt er meteen nog iets anders op.

Wanneer we de prijsstijgingen uit het verleden van naderbij gaan bekijken kunnen we namelijk vaststellen dat de verkoopprijzen slechts in vier maanden harder zijn gestegen dan in oktober 2020. De grootste prijsstijging maakten we binnen deze periode echter mee in de maand november van het jaar 2018. Toen stegen de huizenprijzen met 9,5 procent.

Aanhoudende stijging sinds het jaar 2013

Wie in het verleden heeft geïnvesteerd in een koopwoning op Nederlandse bodem heeft daar een gunstige meerwaarde mee weten te realiseren. Reeds sinds juni 2013 vindt er een onafgebroken stijging plaats van de waarde van vastgoed op de Nederlandse markt.

Vorig jaar zette de stijging zich net wat minder hard door, maar dit jaar gingen de prijzen in een snel tempo de hoogte in. In vergelijking met het jaar 2013 is er sprake van een prijsstijging van maar liefst 54 procent. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS.

Krapte op woningmarkt belangrijke factor

Bovenstaande is uiteraard goed nieuws voor mensen die reeds eigenaar zijn van vastgoed in Nederland en deze van de hand willen doen. Zij zien hun investering van ettelijke jaren geleden een zeer mooie financiële meerwaarde opleveren.

Deze meerwaarde wordt in het bijzonder in de hand gewerkt door de heersende krapte op de woningmarkt. Het aanbod aan te koop staande woningen is aanzienlijk geslonken.

Dit terwijl er anderzijds nog heel wat mensen zijn die graag zouden willen verhuizen naar een nieuwe woonst. Deze situatie zorgt er in de praktijk voor dat potentiële kopers graag stevig tegen elkaar opbieden. Een spijtig gevolg van deze trend is dat het vooral voor starters een behoorlijke uitdaging wordt om nog een woning te kunnen bemachtigen.

Ook stijging van het aantal verkoopdeals

Ondanks het feit dat er duidelijk sprake is van een krapte op de woningmarkt blijkt dat opvallend genoeg dan weer niet uit de hoeveelheid aan verkoopdeals die worden gesloten.

In oktober van dit jaar was er dan ook sprake van zomaar even 22.146 transacties die werden gemeld bij het Kadaster. Nog opvallender wordt het wanneer we dit aantal transacties gaan afwegen tegenover het aantal dat is gebeurd in dezelfde maand in het voorgaande jaar.

In vergelijking met een jaar eerder is er namelijk sprake van een stijging van het aantal transacties van 18 procent. Tijdens de eerste tien maanden van dit jaar wisselden er in Nederland 197.854 huizen van eigenaar. Ook dat is een significante stijging in vergelijking met dezelfde periode in het jaar 2019.

Het gaat op dit vlak concreet om een stijging van meer dan 7 procent. Het is nu vooral nog uitkijken naar wat de huizenprijzen zullen doen in de laatste twee maanden van dit jaar.

Home » nieuws » Prijzen van Nederlandse koophuizen bleven ook in oktober stijgen

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.