Rabobank economen: “huizenprijzen stijgen sneller dan verwacht”
De drukte op de Nederlandse huizenmarkt neemt ongekende proporties aan. Dit zorgt er in eerste instantie voor dat heel wat mensen grote moeite ondervinden om een woning te kunnen kopen. Daarnaast stuwt de drukte op de huizenmarkt ook de prijzen van het vastgoed aanzienlijk omhoog.
De economen van Rabobank verwachten dat deze trend nog wel even zal blijven aanhouden. Sterker nog, zij hebben hun prognoses aanzienlijk bijgesteld omdat de economische vooruitzichten voor Nederland volgens hen sterk zijn verbeterd. Volgens de economen gaan de huizenprijzen in de komende periode dan ook wellicht nog harder stijgen dan verwacht.
Groot huizentekort en lage hypotheekrente
Er zijn op moment van schrijven twee belangrijke factoren die een al dan niet rechtstreeks effect hebben op de Nederlandse huizenprijzen. In eerste instantie is het zo dat er sprake is van een grote schaarste op de huizenmarkt. Heel wat mensen willen graag investeren in vastgoed, maar krijgen daar eenvoudigweg de mogelijkheid niet voor. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de invloed van de hypotheekrente. De lage stand van deze rente zorgt er voor dat het misschien wel meer dan ooit financieel interessant is om een financiering aan te gaan voor het kopen van een eigen woning.
8 procent duurder
De economen van Rabobank verwachten een stijging van de huizenprijzen in de loop van dit jaar van maar liefst 8 procent. Dat is echter niet alles. Ook voor volgend jaar verwachten de economen nog een verdere stijging. Dan zou de stijging evenwel beperkt blijven tot gemiddeld 4 procent. Dat zijn aanzienlijk andere cijfers in vergelijking met de prognoses die eind vorig jaar nog door Rabobank werden voorgesteld. Toen was er dan ook sprake van een verwachte gemiddelde huizenprijsgroei van respectievelijk 5,5 en 2,5 procent. In het bijzonder de sterk verbeterde economische vooruitzichten zouden dus aan de basis liggen van de nieuwe prognoses.
De link tussen de arbeidsmarkt en de woningmarkt
Woningmarkteconoom Carola de Groot heeft in een verklaring verwezen naar onder meer het beeld dat is ontstaan van de arbeidsmarkt. Deze zou immers van grote invloed kunnen zijn op de ontwikkelingen die plaatsvinden binnen de woningmarkt. In het bijzonder voor de werkloosheid geldt dat ze naar verwachting minder hoog zal oplopen dan in eerste instantie werd verwacht. Bovendien is er natuurlijk ook de aanhoudende krapte op de huizenmarkt. Ook dit fenomeen blijft de prijzen van de woningen in Nederland sterk positief beïnvloeden. Ondanks het feit dat er door de overheid verschillende maatregelen worden genomen om de krapte op de huizenmarkt enigszins te doen afnemen blijven de prijzen alleen maar verder toenemen.
Gunstige financieringsmogelijkheden
Buiten de schaarste op de woningmarkt en de betere economische vooruitzichten voor Nederland is er uiteraard ook nog de erg interessante hypotheekrente. Deze zorgt ervoor dat mensen eenvoudig(er) meer kunnen lenen dan voorheen het geval was. De algemene verwachting is ook dat de hypotheekrente nog wel even op haar huidige, lage niveau zal blijven staan. Ook op dit vlak hoeven we dus niet snel een kentering te verwachten die mogelijk de prijzen op de Nederlandse huizenmarkt een beetje onder druk zou kunnen zetten.
Het zijn ideale omstandigheden om je huis zelf te verkopen. Wil jij ook besparen op je makelaarskosten? Neem dan een kijkje bij de diensten van Meezz, want je huis verkopen kan je zelf.
Waarom MEEZZ?
-
Plaatsing op Funda
-
Advies tijdens de verkoop
-
Jij bepaalt!
-
Grote geldbesparing
Meest gelezen
Verkoop je huis zelf
Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.