Verdere stijging van de woningprijzen in 2021?

Home » nieuws » Verdere stijging van de woningprijzen in 2021?

Rabobank economen verwachten verdere stijging van de woningprijzen in 2021

Bovenstaande kop zal veel mensen ongetwijfeld verrassen. Eerder dit jaar verklaarden Rabobank economen nog een daling van de huizenprijzen te verwachten voor 2021 als gevolg van de recessie. Nu hebben diezelfde experts aangegeven een streep door deze prognose te halen. Zij zien de huizenprijzen in Nederland dan ook in het komende jaar met 5,5 procent stijgen.


Ondanks het feit dat er nu toch opnieuw sprake zou zijn van een stijging blijft dit wel minder dan de gemiddelde stijging van de woningprijzen dit jaar. Dit gemiddelde ligt namelijk op 7,8 procent.

Economen bij ING verwachten wel een daling van de woningprijzen

De economen van Rabobank zijn een stuk positiever dan hun collega’s bij ING. Daar is namelijk te horen dat men verwacht dat er wel degelijk sprake zal zijn van een kleine terugval in waarde. Zij houden het voorlopig op een minwaarde van zo’n 0,5 procent.
Het feit dat de visie van Rabobank opvallend optimistischer is geworden komt door het feit dat de werkloosheid naar verwachting niet zo hoog zal oplopen als in eerste instantie werd verwacht. De inkomensonzekerheid zou op deze manier aanzienlijk beperkt kunnen blijven.

Ruimere leennormen in 2021

Naast bovenstaande zouden in het komende jaar ook de leennormen voor huizenkopers worden verruimd. Andere voordelen komen voort uit het feit dat beleggers zich steeds nadrukkelijker roeren op de woningmarkt, en uiteraard is er ook nog het relatief beperkte woningaanbod.
Volgens de economen van Rabobank is het bovendien zo dat ook de emotie van de biedstrijd die tegenwoordig aan de gang is een belangrijke rol kan gaan spelen in de  toekomst.
Uiteraard dient er ook stil te worden gestaan bij de verlaging van de overdrachtsbelasting voor starters op de huizenmarkt. Deze verlaging zou deze doelgroep ook wat meer financiële ruimte moeten geven om hoger te kunnen bieden. Ook op deze manier kunnen de huizenprijzen uiteraard een positief effect ondervinden.

Vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters

Is het voor jou nog niet bekend wat de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters precies inhoudt? Deze vrijstelling geldt voor de eerste drie maanden van 2021 voor starters tussen de 18 en 35 jaar. Tijdens deze maanden worden starters, die zelf de woning gaan betrekken, eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Vanaf april 2021 zijn starters bij de aankoop van vastgoed ook vrijgesteld van overdrachtsbelasting tot een waarde van 400.000 euro. Voor woningen die toch een hogere aankoopprijs hebben geldt dan een overdrachtsbelasting van 2 procent voor starters. Ook voor deze vrijstelling geldt dat je de woning zelf moet bewonen.

Helpt de woningmarkt ons door de Coronacrisis?

De prijzen van de woningen in Nederland blijven een stijgende trend vertonen. De oplopende woningprijzen zouden er zomaar mede voor kunnen zorgen dat ons land zich door de coronacrisis weet te slepen. Omdat huizenbezitters meer besteden aan hun vastgoed geeft dat een positieve boost aan de economie.
Dit gezegd hebbende zou een kantelende huizenmarkt in het komende jaar wel de nodige problemen met zich mee kunnen brengen. In ieder geval lijken de vooruitzichten voor het komende jaar voor wat betreft de woningprijzen in Nederland dus opnieuw een positieve trend te vertonen!

Home » nieuws » Verdere stijging van de woningprijzen in 2021?

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.