Voor het eerst meer mensen van plan om woning te verkopen

Home » nieuws » Voor het eerst meer mensen van plan om woning te verkopen

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat voor het eerste sinds enige tijd meer mensen bereid zijn hun huis in de verkoop te zetten. Dat is opvallend, want in de voorgaande maanden bleek nog dat het aantal Nederlanders met verkoopplannen stelselmatig daalde.

In eerste instantie zou dit goed nieuws kunnen zijn voor de heersende krapte op de woningmarkt, maar dat is niet helemaal het geval. Ook het aantal mensen dat van plan is om een woning te kopen is toegenomen, zij het niet zo hard als de mensen met de intentie om te verkopen.

Vooral woningen tot 400.000 euro ongelofelijk populair

De populariteit van woningen binnen de Nederlandse vastgoedmarkt is sterk afhankelijk van de vraagprijs. In het bijzonder in de prijsklasse tot 400.000 euro is het echt dringen geblazen. Dergelijke woningen bieden niet alleen voldoende comfort voor kleine en middelgrote gezinnen, zij zijn ook voor een grote groep mensen betaalbaar.

Zodra boven deze prijsklasse wordt gegaan wordt de doelgroep opvallend kleiner. Dit kan niet alleen de populariteit van een vastgoed beïnvloeden, daarnaast zorgt het vaak ook voor een langere verkooptermijn. Vaak speelt ook de locatie van het vastgoed een belangrijke rol.

Buitenruimte blijft een struikelblok

De waarde van een woning wordt niet uitsluitend bepaald door de beschikbare hoeveelheid aan ruimte binnenshuis. Ook een mooie tuin is bijvoorbeeld een zeer belangrijke troef. Toch ziet het ernaar uit dat potentiële kopers daar steeds vaker vanaf stappen. Dit heeft voor een groot deel te maken met de hogere prijs die voor deze (grote) buitenruimte betaald moet worden.

Het feit dat steeds meer mensen aangeven woningen met zo’n buitenruimte te mijden is tegelijkertijd toch ook opvallend te noemen. In eerste instantie zorgde de Coronacrisis er namelijk voor dat bij veel mensen de lokroep van een huis met een mooie tuin net aanzienlijk luider klonk. De meerprijs die daarvoor moet worden betaald is echter voor velen duidelijk een doorn in het oog.

Budget beïnvloedt de woonwensen

Meer dan ooit lijkt het erop dat de kostprijs van het vastgoed, de wooneisen van mensen aanzienlijk verandert. Niet alleen wordt er meer dan ooit uitgeweken naar locaties aan de rand van de stad of wordt er gekozen voor een woning in een meer landelijke buurt. De gemiddelde verkoopprijzen liggen hier immers lager dan in de meeste (grote) steden. Ondanks het feit dat mensen door de Coronacrisis de aanwezigheid van een tuin meer zijn gaan waarderen lijkt ook deze toch geslachtofferd te worden. Dit niet in het minst bij starters met een beperkt(er) budget.

Dat meer mensen nu met het idee spelen om hun woning te verkopen hoeft niet meteen een drastische kentering met zich mee te brengen. Het zou zomaar kunnen dat het grotere aanbod immers wordt verzwolgen door de markt. De kans dat het iets grotere aanbod dus een direct effect gaat hebben op de prijzen van het vastgoed lijkt eerder klein te zijn.

Home » nieuws » Voor het eerst meer mensen van plan om woning te verkopen

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.