Je woning verkopen onder de WOZ-waarde, een mogelijkheid of niet?

Home » nieuws » Je woning verkopen onder de WOZ-waarde, een mogelijkheid of niet?

Je woning verkopen onder de WOZ-waarde, een mogelijkheid of niet?

Voor heel wat ouders of grootouders geldt dat zij op een bepaald ogenblik op zoek gaan naar een mogelijkheid om hun woning goedkoper te kunnen verkopen aan de kinderen of kleinkinderen. Eén van de vragen die daarbij vaak wordt gesteld is of je een woning onder de WOZ-waarde mag verkopen aan je kind of kleinkind. De bijkomende vraag is dan ook hoe je dat op een nette manier kunt regelen. Dit uiteraard zonder dat er sprake zal zijn van onnodige kosten. Wij zochten het voor je uit en het antwoord ontdek je meteen hieronder.

Onder de WOZ-waarde verkopen is lastig 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een woning verkopen onder de WOZ-waarde is lastig. Dit komt voornamelijk doordat de Nederlandse Belastingdienst de verkoop van woningen in het oog houdt. Op het moment dat blijkt dat er een woning wordt verkocht voor een veel te lage prijs kan er dan ook al snel een belletje gaan rinkelen. Het gevolg is dat er in dat geval een onderzoek zal worden ingesteld. Ook wanneer het dossier voorkomt bij de notaris zal deze de verkoper daarop wijzen. Dit uiteraard tijdens het opmaken en het passeren van de akte. 

Betekent bovenstaande nu dat je op geen enkele manier een woning kan verkopen onder de WOZ-waarde? Dat uiteraard ook weer niet. U kunt dit keurig laten regelen door de notaris te vragen om een zogenaamde schenkingsakte op te stellen. Bovendien bestaan er op moment van schrijven mogelijkheden om een belastingvrije schenking te doen. Tot het moment dat het kind de leeftijd van 40 jaar heeft bereikt kan het interessant zijn om te kijken naar de zogenaamde jubelton manier. Het is in dat geval mogelijk om tot ruim een ton te schenken. Belangrijk daarbij is wel dat het geld verplicht moet worden gebruikt voor het kopen van een eigen vastgoed.

Let op! De jubelton schenking kan slechts één keer gebeuren!

Wil je graag jouw kind of kleinkind helpen bij de aankoop van vastgoed? Hou er dan rekening mee dat de jubelton schenking slechts één keer kan worden verstrekt. Dit bovendien ook tot een maximumbedrag van 100.000 euro. Voor het bedrag boven deze 100.000 euro zal een schenkbelasting worden gerekend van 10 procent. Ook wanneer de ouders van de ontvanger gescheiden zijn is het slechts mogelijk om één keer onder de jubelton regeling een bedrag van maximum 100.000 euro te ontvangen. 

De WOZ-waarde is en blijft een belangrijke norm

Ondanks bovenstaande is het altijd zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat de WOZ-waarde een belangrijke rol speelt. De WOZ-waarde vertegenwoordigt voor de Belastingdienst dan ook niet alleen een belangrijke grens, maar eigenlijk zelfs ook de norm. Voor de WOZ-waarde geldt overigens in de praktijk sowieso dat ze een beetje achterloopt op de marktprijs. Voor wat de fiscus betreft is het echter geen probleem om het overnamebedrag op de WOZ-waarde te baseren. Op deze manier kan je dus eigenlijk al rekenen op een bepaald financieel voordeel. Zou je de verkoopprijs immers volledig baseren op de actuele marktprijs, dan zal de waarde van het vastgoed sowieso hoger uitvallen.

Home » nieuws » Je woning verkopen onder de WOZ-waarde, een mogelijkheid of niet?

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.