Nieuwbouwhuis gekocht voor corona? Wanneer verkoop je je huis?

Home » nieuws » Nieuwbouwhuis gekocht voor corona? Wanneer verkoop je je huis?

De coronacrisis stelt ons voor grote dilemma’s. Hoewel er nog weinig aan de hand is met de woningmarkt, maken huiseigenaren zich zorgen. Wat te doen als je onlangs een nieuwbouwhuis hebt gekocht? Nu (zelf verkopen of wachten tot het huis klaar is?

Wie enkele maanden geleden een nieuwbouwhuis heeft gekocht, zal niet hebben verwacht nu al voor deze keuze te staan. Het duurt namelijk nog wel even voordat het huis klaar is: in de meeste gevallen nog wel tot eind 2021. Ruim de tijd om te verkopen dus.

Nauwelijks prijsdalingen

Althans, dat was enkele maanden geleden. Corona heeft veel onzekerheid gebracht. Begrijpelijk, de vorige crisis van 2008 ligt namelijk nog vers in ons geheugen. Er zijn echter grote verschillen met de crisis van toen en die van nu. Van de enorme prijsdalingen die destijds volgden, is nu geen sprake.

Nieuwbouwhuis gekocht

Maar wat de toekomst brengt weten we niet. Dus het is logisch om sterk te overwegen om nu te verkopen en in de tussentijd te gaan huren.

Daar valt wat voor te zeggen: de krapte op de woningmarkt is nog onverminderd groot – verkopen ruim boven de vraagprijs is nog aan de orde van de dag. Wat je nu hebt, heb je misschien morgen niet meer.

Daar tegenover staat dat huren ook niet gratis is. Misschien moet je wel anderhalf jaar huren. Dat kan zo 15.000 tot 20.000 euro kosten. Je moet je afvragen: is dat het waard?

Inschatting maken

Dat betekent dat je een inschatting moet doen van hoe het de komende maanden gaat lopen. Het zou kunnen dat de huizenprijzen gaan dalen, al zien we daar dit moment nog niets van.

De verwachting is dat de hypotheekrente iets zal stijgen, maar niet enorm. Dat heeft weer een gunstig effect op de woningmarkt.

Kortom: we weten het niet. Laat je niet te veel leiden door alle externe factoren. Ben je heel bang voor het hebben van twee huizen tegelijk en twijfel je of je dat financieel kunt dragen? Dan kun je misschien beter kiezen voor zekerheid en nu (zelf) verkopen.

Voor anderen geldt: maak de afweging of het twee keer verhuizen het (eventuele) verschil in waarde waard is.

Weet wel: de krapte op de woningmarkt is niet zomaar opgelost. Dus voorlopig lijkt er nog weinig aan de hand.

Home » nieuws » Nieuwbouwhuis gekocht voor corona? Wanneer verkoop je je huis?

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.