Videobellen en digitaal ondertekenen: zo werken notarissen in coronatijd

Home » nieuws » Videobellen en digitaal ondertekenen: zo werken notarissen in coronatijd

Een huis is pas verkocht als iedereen een handtekening heeft gezet onder de overdrachtsakte. Daar heb je altijd een notaris voor nodig. Hoe gaat dat in de 1,5-metersamenleving?

Het is een onvermijdelijk onderdeel bij de verkoop van een huis: de afspraak bij de notaris. De notaris zorgt ervoor dat alles netjes volgens de wet gaat en doet dat als onafhankelijke derde.

Hij of zij stelt bijvoorbeeld de overdrachtsakte op waarin ook de datum van overdracht is vastgelegd. Ook is de notaris bij de officiële overdracht. Het is dus een onmisbaar onderdeel in het verkoopproces.

Naar de notaris in coronatijd

In tijden van corona gaat het bezoek aan de notaris anders. Notariskantoren zijn allemaal open: ze hebben namelijk ministerieplicht. Dat betekent dat ze verplicht zijn om diensten te verlenen. Wel werken ze voornamelijk vanuit huis.

Adviesgesprekken gaan via de telefoon of videobellen. En handtekeningen kunnen digitaal worden gezet. Het is dus nu niet noodzakelijk om met elkaar in één ruimte te zijn.

naar de notaris

Ook kan de notaris werken met een volmacht. Koper en verkoper machtigen de notaris dan om voor hen de akten te tekenen.

Melding in akte

De notaris is wel verplicht hiervan melding te doen in de akte, en hij of zij moet zeker weten dat iedereen het eens is met de inhoud. Dat kan telefonisch, maar ook schriftelijk of via e-mail.

Overigens geldt dit alleen voor zaken die niet kunnen wachten, bijvoorbeeld een woningoverdracht. Zaken die kunnen wachten worden opgeschort, totdat het weer verantwoord is om met elkaar in een ruimte te zitten.

En verder?

Hoe de sleuteloverdracht gaat, is afhankelijk van de koper en verkoper. Heb je een makelaar, dan doet die de laatste inspectie. De makelaar kan vervolgens de sleutel afleveren bij de notaris, waar de koper de sleutel kan ophalen, met maximaal één persoon tegelijk. Verkoop je je huis zelf, regel de sleuteloverdracht dan in goed overleg met de koper en notaris en doe dat op een verantwoorde manier.

Home » nieuws » Videobellen en digitaal ondertekenen: zo werken notarissen in coronatijd

Waarom MEEZZ?

  • Plaatsing op Funda

  • Advies tijdens de verkoop

  • Jij bepaalt!

  • Grote geldbesparing

Meezz-tussenlaag

Meest gelezen

Verkoop je huis zelf

Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.