De huizenprijzen in Nederland zijn ook dit jaar blijven stijgen. Dat ondanks de Coronacrisis. Het is de huizenmarkt van de stad Groningen die de hardste stijgingen heeft laten optekenen. In Groningen stegen de prijzen van de huizen gemiddeld maar liefst 11,6 procent in vergelijking met een jaar geleden.
Dat is opvallend, want deze cijfers geven aan dat de woningmarkt in Groningen zomaar even nog gekker is in vergelijking met deze in de hoofdstad. In Amsterdam was het kopen van een huis aan het einde van het derde kwartaal immers “slechts” 5,7 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder.
Minste stijging in Amsterdam
Bovenstaande is reeds opvallend, maar het wordt alleen maar nog opvallender. Van alle gemeenten waarin sprake was van meer dan 5000 koopwoningen geldt namelijk dat de prijzen in Amsterdam het minst zijn gestegen in een jaar tijd.
Vooral in de provincies Flevoland en Noord-Brabant hebben de prijzen een aanzienlijke groei laten optekenen. Gedurende enige tijd was het Noord-Holland die de leiding nam in de rangschikking met de grootste stijgers. Daar gingen de woningprijzen het voorbije kwartaal van dit jaar echter het minst hard omhoog. In die provincie is dan ook slechts sprake van een stijging van 7,9 procent.
Grote veranderingen gaande op de woningmarkt
Deze cijfers vertellen ons toch wel een aantal zaken. Het meest in het oog springend is natuurlijk de verandering op de Nederlandse woningmarkt die hierdoor duidelijk wordt.
In het verleden waren het voornamelijk de grote steden in de Randstad die de meest indrukwekkende prijsstijgingen lieten optekenen. Tegenwoordig zijn dat echter net vaker de provinciale steden en de rurale gebieden. Dat is een significant verschil in vergelijking met de voorgaande jaren.
Veel steden zijn onbetaalbaar geworden
De enorme prijsstijging die zich heeft voorgedaan in menig aantal grote steden sinds het jaar 2013 heeft ervoor gezorgd dat het aankopen van een woning in deze steden voor heel wat mensen onbetaalbaar is geworden. Dit geldt niet in het minst voor jonge gezinnen die van plan zijn om een eerste huis aan te kopen.
Dat de huizenmarkt in Nederland niet heeft geleden onder de Coronacrisis wordt door verschillende experten als niet opvallend beschouwd. Sterker nog, deze gezondheidscrisis zou er zomaar voor gezorgd kunnen hebben dat de woonwensen van mensen zijn veranderd. Dat blijkt dus ook uit de cijfers.
Veranderde woonwensen
Het zijn duidelijk niet alleen maar de prijzen die de mensen aan het denken hebben gezet. Dit geldt ook voor de Coronacrisis. De kans is groot dat deze crisis onze manier van denken en eigenlijk ook leven voor altijd heeft beïnvloed.
Zo geven menig aantal mensen die op zoek zijn naar een woning tegenwoordig aan dat ze meer waarde hechten aan ruimte en bijvoorbeeld een tuin waarin ze kunnen vertoeven. Wat ook nog een rol speelt is het tekort aan koophuizen in de belangrijkste Nederlandse steden.
Ook dat nijpende tekort heeft natuurlijk als gevolg dat potentiële kopers steeds meer kijken in de richting van eventuele interessante alternatieven. In ieder geval, ben jij eigenaar van een woning in Groningen? Dan zal je op dat pand zeker en vast een mooie financiële meerwaarde hebben weten te realiseren.
Waarom MEEZZ?
-
Plaatsing op Funda
-
Advies tijdens de verkoop
-
Jij bepaalt!
-
Grote geldbesparing
Meest gelezen
Verkoop je huis zelf
Ontdek razendsnel hoe je jouw huis zelf verkoopt met MEEZZ.